Historie

In de jaren ’50 en ’60 is een aantal ponyruiters in groepsverband begonnen met rijden op een grasveld in Moordrecht. De heer Van de Berg verzorgde destijds de lessen. Voor wedstrijden ging men onder de man naar Waddinxveen. Een hele bedoening toentertijd, maar dat hadden ze er graag voor over en het was natuurlijk ook wel héél gezellig. Om wedstrijden te kunnen rijden moest je ook toen al lid zijn van een vereniging en als vereniging bestonden we destijds nog niet. In die tijd waren de ruiters aangesloten bij de Gouwe Ruiters.

Natuurlijk was dat grasveld niet ideaal: als het gras te nat werd, kon het niet gebruikt worden. Uiteindelijk konden we, na veel overleg en na toestemming van de Gemeente en de Drost IJzerman Stichting, de beschikking krijgen over ons huidige terrein, voorheen de vuilstortplaats van Moordrecht. Hiervoor zijn we veel dank verschuldigd aan onder andere onze ereleden: mevrouw Snoek-Jeronimus, de heer Van der Mark (†), de heer G. Verboom (†) en de reeds genoemde heer Van de Berg (†).

Op 1 februari 1973 werd de vereniging opgericht: L.R. en P.C. De Zuidplasruiters (Landelijke Rijvereniging en Pony Club). In 1998 is het 25-jarig bestaan uitbundig gevierd en in 2013 organiseerde de vereniging een feest ter ere van het 40-jarig bestaan met ruim 100 leden, oud-leden, sponsoren en adverteerders.

De Zuidplasruiters is een vereniging die zowel de dressuur als het springen en het mennen een warm hart toedraagt. In alle disciplines zijn lessen te volgen, indien hier voldoende belangstelling voor is (minimaal 4 en maximaal 5 ruiters per lesuur). Het terrein is in de afgelopen jaren flink gemoderniseerd. Naast de bouw van de 20×40 m binnenbak in 2002 is het buitenterrein voorzien van een nieuwe bodem in 2006. Hierop is onder alle weersomstandigheden goed te rijden zonder stiften te hoeven indraaien. In 2010 is het crossterrein volledig vernieuwd en aangevuld met de meest moderne natuurlijke hindernissen: de waterpartij is vergroot en 15 hindernissen zijn verplaatsbaar gemaakt, zodat allerlei lijnen kunnen worden gereden. Kortom: het crossterrein voldoet aan de meest moderne eisen die heden ten dage worden gesteld aan het Eventing c.q. SGW trainingen.

Anno nu is De Zuidplasruiters een bloeiende paardensportvereniging met circa 140 leden en veel activiteiten voor leden en niet-leden. Er worden wekelijks dressuur- en springlessen gegeven. Er worden eventingtrainingen, officiële eventingwedstrijden en oefencrossen georganiseerd en oefenspringen. Verder vinden er officiële dressuur- en springwedstrijden plaats en oefendressuur voor niet-wedstrijdruiters. Daarnaast worden leuke activiteiten georganiseerd, zoals de Kür op muziek.